Južné regióny boli a sú za Ficových vlád ignorované, práve oni najviac pocítia drahotu, konštatuje PS (video)

0

11.10.2024 (SITA.sk) – Južné regióny boli a sú za Ficových vlád ignorované. Skonštatovalo to opozičné hnutie Progresívne Slovensko na výjazdovom rokovaní svojho poslaneckého klubu v Novohrade.

„Práve oni najviac pocítia Ficovu drahotu. Či už ide o rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi v Lučenci, ktorí vytvorili centrum pre deti najmä s autizmom, alebo o seniorky v centrách v Hrušove a v Haliči či opatrovateľky z Lučenca, ktoré za prácou odchádzajú do Rakúska,” uviedla poslankyňa Simona Petrík a dodala, že aj na základe rozhovor s miestnymi chcú prinášať riešenia špeciálne v sociálnej oblasti.

Podnikateľov a podnikateľky hodila vláda cez palubu

Poslanci a poslankyne PS v Novohrade absolvovali aj stretnutia s podnikateľmi a podnikateľkami, najmä malými a strednými. Podpredseda hnutia Michal Truban poukázal na ich sklamanie z prístupu vlády ku konsolidácii.

„Vláda ich úplne hodila cez palubu. Bez varovania, bez konzultácie a chaoticky. Predovšetkým tou hanebnou daňou z bankových prevodov. Tá bude dusiť podnikateľov a lokálnu ekonomiku v celom regióne,” povedal.

Progresívne Slovensko ju podľa jeho slov zruší hneď, ako bude môcť a začne prijímať zákony, ktoré budú podnikavosť podporovať, nie ničiť.

Rokovania a návštevy PS

Líder progresívcov Michal Šimečka spoločne s ďalšími poslancami a poslankyňami rokoval so starostkou obce Hrušov, s primátorom Veľkého Krtíša, hovoril s miestnymi podnikateľmi, navštívil aj denný stacionár pre seniorov, veľkého miestneho zamestnávateľa a tiež lokálnych pestovateľov zeleniny.

Pozreli si aj klubovňu matiek detí so zdravotným znevýhodnením, poradenské centrum, základnú školu či biofarmu.

Zavítali do oblastnej organizácie spolku Živena, Kultúrneho centra Ábelová či Centra integrovanej a sociálnej starostlivosti Halíč. Hovorili s predstaviteľmi cirkví, opatrovateľkami aj s viacerými miestnymi občianskymi združeniami.

Katastrofálny stav ciest a železníc

Šimečka poukazuje na to, že cestná a železničná infraštruktúra sú v Novohrade v katastrofálnom stave a problémom je aj vyššia kriminalita.

„Takmer všetci nám hovorili, ako na nich vláda za celé tie dlhé roky kašle. Obrovským problémom Novohradu je odchod mladých do zahraničia. Tieto mestá a obce sa vyľudňujú, seniori tu zostávajú opustení, v ambulanciách a na školách nemá kto liečiť ani učiť,” uviedol Šimečka. Dodal, že Progresívne Slovensko chce takto postupne prejsť všetky regióny.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Konsolidačný balíček, Opozícia, Výjazdové rokovanie
Zdroj: SITA.sk – Južné regióny boli a sú za Ficových vlád ignorované, práve oni najviac pocítia drahotu, konštatuje PS (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -