Bratislava opravila nesprávne údaje o svojej miere zadĺženia, zle evidované záväzky skreslili hodnotenie

0

11.10.2024 (SITA.sk) – Miera zadĺženia Bratislavy bola v pôvodnom hodnotení INEKO o finančnom zdraví samospráv uvedená nesprávne. Informoval o tom hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

„Bratislava nie je v sankčnom pásme dlhovej brzdy. Dlh Bratislavy za rok 2023 je na úrovni 47,45 percenta, čo je mierne zlepšenie oproti predchádzajúcemu roku. Celkové finančné zdravie mesta podľa hodnotenia INEKO naďalej zostáva v kategórii Dobré na úrovni 4,1 zo 6 bodovej stupnice,” uviedol.

Vo výkazoch bolo niekoľko nesprávnych údajov

Negatívne hodnotenie finančného zdravia z minulých dní, podľa ktorého mala byť Bratislava v sankčnom pásme dlhovej brzdy, bolo podľa mesta založené na výkazoch, v ktorých bolo evidovaných niekoľko nesprávnych údajov.

„Po ich oprave mestom a verifikácii ministerstvom financií preto INEKO zverejnilo nové hodnotenie,” poznamenal hovorca.

Predchádzajúci údaj o 50,8-percentnom dlhu v pôvodnom hodnotení podľa mesta zahŕňal aj zdroje financovania, ktoré sa podľa zákona o rozpočtových pravidlách a aj podľa vlastnej metodiky INEKO k miere zadlženia samospráv nerátajú. V prípade Bratislavy ide o návratné zdroje z IROP, ktoré sú spolufinancované z Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Celkové finančné zdravie mesta

Podobne aj údaj o záväzkoch mesta v lehote 60 dní po splatnosti, ktorý mal najvýraznejší negatívny vplyv na hodnotenie Bratislavy, vychádzal podľa samosprávy z nesprávnej evidencie.

„Záväzky so 60-dňovou splatnosťou a ešte pred samotnou lehotou splatnosti, boli v tomto prípade mylne (nie vinou INEKO) evidované ako záväzky 60 dní po lehote splatnosti,” vysvetlil hovorca s tým, že celkové finančné zdravie mesta ostáva v kategórii Dobré na úrovni 4,1.

Viac k témam: hovorca hlavného mesta, INEKO Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy, zadlženosť
Zdroj: SITA.sk – Bratislava opravila nesprávne údaje o svojej miere zadĺženia, zle evidované záväzky skreslili hodnotenie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -