Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali Američania za objav microRNA

0

7.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 7. októbra, 15:03

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali Američania Victor Ambros a Gary Ruvkun za objav microRNA, čiže malých nekódujúcich RNA, ktoré regulujú aktivitu génov na bunečnej úrovni. Ich práca môže viesť k novým spôsobom liečby rakoviny.

Nobelove zhromaždenie v Karolínskom inštitúte, ktoré cenu udelilo, uviedlo, že objav dvojice Američanov sa „javí ako zásadne dôležitý pre vývoj a fungovanie organizmov“.

Ich prelomový objav odhalil úplne nový princíp génovej regulácie, ktorý je nevyhnutný pre viacbunkové organizmy vrátane ľudí,” uviedlo Nobelove zhromaždenie.

Výskum, ktorý viedol k udeleniu Nobelovej ceny, Ambros vykonal na Harvardovej univerzite. V súčasnosti je profesorom prírodných vied na Lekárskej fakulte Massachusettskej univerzity. Ruvkun svoj výskum uskutočnil v Massachusettskej všeobecnej nemocnici a na Harvardovej lekárskej fakulte, kde je profesorom genetiky.

Viac k témam: Nobelova cena za fyziológiu alebo medicínu
Zdroj: SITA.sk – Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali Američania za objav microRNA © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -