Attal zostáva francúzskym premiérom. Macron odmietol jeho demisiu

0

9.7.2024 (SITA.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol v pondelok rezignáciu premiéra Gabriela Attala, ktorého vyzval, aby dočasne zostal na čele vlády. Udialo sa tak po predčasných parlamentných voľbách, ktoré vo Francúzsku viedli k politickému patu.

Nečakané víťazstvo ľavicových strán

Vo voľbách nečakane zvíťazili ľavicové strany. Ľavicová koalícia Nový ľudový front získala najviac kresiel v dolnej komore parlamentu, a to viac ako 180. Centristická aliancia Spolu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona je na druhom mieste s viac ako 160 kreslami. Krajne pravicové Národné združenie, ktoré viedlo v prvom kole hlasovania, skončilo tretie so 143 mandátmi.

Premiér Attal ponúkol svoju rezignáciu v pondelok ráno, no Macron ho okamžite vyzval, aby zostal vo funkcii „z dôvodu zabezpečenia stability krajiny“. Attal v nedeľu vyjadril nesúhlas s Macronovým rozhodnutím vyhlásiť predčasné voľby, ktorých výsledkom je patová situácia.

Hrozba politickej paralýzy

Ostatným stranám sa síce podarilo zabrániť radikálnej pravici v získaní väčšiny v parlamente, teraz ju však nemá nikto. To môže do krajiny, ktorá nemá v modernej histórii tradíciu koaličných vlád, priniesť politickú paralýzu.

Politické turbulencie by mohli otriasť trhmi a francúzskou ekonomikou, druhou najväčšou v Európskej únii, a mať ďalekosiahle dôsledky pre vojnu na Ukrajine, globálnu diplomaciu a hospodársku stabilitu Európy.

Viac k témam: Francúzsky premiér, Francúzsky prezident, politický pat, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Attal zostáva francúzskym premiérom. Macron odmietol jeho demisiu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -