Parlamentné voľby vo Francúzsku podľa projekcií vyhrala ľavicová koalícia, premiér chce odstúpiť z funkcie

0

8.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 7. júla, 23:21

Francúzsky premiér Gabriel Attal povedal, že odstúpi z funkcie. Podľa povolebných projekcií totiž v predčasných parlamentných voľbách v krajine zvíťazila ľavicová koalícia.

Attal však uviedol, že na poste predsedu vlády zostane počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži a tak dlho, ako to bude potrebné, pretože žiadna strana podľa odhadov nezískala úplnú väčšinu.

Rozhodnutie Macrona o novej vláde

Úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v nedeľu večer oznámil, že hlava štátu „počká, kým sa zorganizuje nové Národné zhromaždenie” a až potom urobí rozhodnutia o novej vláde.

Dolná komora francúzskeho parlamentu má po predčasných voľbách naplánované prvé plenárne zasadanie 18. júla. Vyhlásenie prezidentského úradu konštatuje, že Macron zabezpečí, že „suverénna voľba francúzskeho ľudu bude rešpektovaná“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Druhé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku (fotografie)

Le Penovej združenie posilnilo

Centristická aliancia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona skončila na druhom a krajná pravica na treťom mieste. Krajne pravicové Národné združenie Marine Le Penovej výrazne posilnilo svoje postavenie v parlamente, ale získalo menej kresiel, ako sa očakávalo.

Prezident Macron čelí perspektíve, že bude krajinu viesť spoločne s premiérom, ktorý bude odmietať väčšinu jeho domácej politiky.

Viac k témam: Francúzsky premiér, Francúzsky prezident, Národné združenie, Predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku
Zdroj: SITA.sk – Parlamentné voľby vo Francúzsku podľa projekcií vyhrala ľavicová koalícia, premiér chce odstúpiť z funkcie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -