Vojaci NATO na Slovensku majú nové velenie. Čechov vystriedali Španieli (video)

0

3.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 1. júla, 17:32

Velenie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na území Slovenska preberajú Španieli. Vo velení vystriedali Českú republiku. Informoval o tom minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Výmena velenia sa uskutočnila v Centre výcviku Lešť. Minister sa poďakoval Českej republike, ktorá sa ako prvá ujala tejto úlohy pred dvomi rokmi, a to po začiatku vojny na Ukrajine, keď bolo potrebné posilniť východné krídlo NATO.

Spolupráca medzi krajinami

„Nás sused, náš brat, náš priateľ prišiel ako prvý a za dva roky ukázal, ako má fungovať spolupráca medzi viacerými krajinami,” uviedol Kaliňák a priblížil, že okrem Česka a Španielska je súčasťou aj Nemecko, Slovinsko, Portugalsko, USA, pričom od dnešného dňa začína tranformácia mnohonárodnej bojovej skupiny na mnohonárodnú brigádu a pridá sa aj Rumunsko a Turecko.

„Myslím si, že sa ako hosťujúca krajina snažíme vytvoriť dobré podmienky. Nie vždy je všetko ideálne, aj my sa učíme za pochodu. No vieme, čo chceme zlepšiť a budeme pripravovať nové priestory a opravy tak, aby sme mohli mať vždy posilnenú prítomnosť vojakov v prípade ohrozenia či rizika, ktoré prichádza práve z konfliktu, ktorý prebieha na Ukrajine,” konštatoval Kaliňák.

Najväčší počet vojakov a vojačiek

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) sa poďakoval všetkým štátom a aliančným partnerom za zhostenie sa tejto úlohy.

Prezident Peter Pellegrini uviedol, že si veľmi váži rozhodnutie Španielska prevziať vedúcu úlohu a vyslať k nám najväčší počet svojich vojačiek a vojakov spomedzi všetkých spojencov. Zároveň je veľmi rád, že českí vojaci naďalej ostávajú na Slovensku.

“Jednoznačne som deklaroval, že Slovensko je aj bude plnohodnotnou súčasťou Aliancie. Naše členstvo vytvára spoločný hodnotový a bezpečnostný priestor, v ktorom sa môžeme slobodne rozvíjať, a zároveň sa spolupodieľať na vytváraní stability na medzinárodnej scéne,” povedal prezident.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/07/20240701_odovzdanievelenia_kalinak_lest.mp4

Viac k témam: Lešť, Minister obrany, Minister zahraničných vecí, Obrana, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Vojaci NATO na Slovensku majú nové velenie. Čechov vystriedali Španieli (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -