Opozícia sa chce pre zákon o zrušení RTVS obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva

0

1.7.2024 (SITA.sk) – Strana Progresívne Slovensko (PS) sa chce pre zákon o zrušení RTVS obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. V sobotnej diskusii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci.

Dôvodom je podľa neho nesúlad zákona s európskymi predpismi, ako aj porušenie princípov právnej istoty. Dubéci skritizoval, že zákon, ktorý má mať účinnosť od 1. júla, stále nie je podpísaný prezidentom SR, čo podľa neho môže byť problémom.

Podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko v diskusii uviedol, že je v rukách prezidenta Petra Pellegriniho, kedy tento zákon podpíše a nevidí v tom žiadny problém. Dubéci ďalej skritizoval postup vlády pri prijímaní lex atentátu, ktorý podľa neho rieši nepodstatné veci na úkor problémov obyvateľov Slovenska.

Podľa Dubéciho má takýto zákon riešiť primárne bezpečnosť, a nie doživotnú rentu pre ústavných činiteľov. Odsúdil tiež zásah zákona do zhromažďovacieho práva.

Viac k témam: Lex-atentát, Predseda Slovenskej národnej strany (SNS), Prezident Slovenskej republiky, Sobotné dialógy, Zákon o RTVS
Zdroj: SITA.sk – Opozícia sa chce pre zákon o zrušení RTVS obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -