Brigády s ľahkou záťažou budú môcť robiť aj 15-roční

0

19.6.2024 (SITA.sk) – Brigády s ľahkou záťažou budú môcť robiť aj 15-roční. Pozmeňujúci návrh k novele Zákonníka práce, ktorý predložil poslanec z klubu Sloboda a Solidarita (SaS) Marián Viskupič, v utorok schválil parlament. Zmena zjednoduší brigádnickú prácu pre 15-ročných mladých ľudí.

V súčasnosti zákon umožňuje zamestnávanie mladých ľudí až po dokončení povinnej školskej dochádzky, teda od 16 rokov, alebo 15-ročnú osobu, ktorá má individuálne povolenie od inšpektorátu práce na takzvané ľahké práce pre mladších než 16 rokov.

„V našom návrhu rušíme povinnosť individuálneho povolenia od inšpektorátu práce,” vysvetlil Viskupič s tým, že ide o práce s nízkou mierou hlučnosti, fyzickej a psychickej záťaže, umelého žiarenia či vystavenia nebezpečným látkam, ktoré sa podľa vyhlášky z roku 2007 radia do prvej a druhej kategórie.

„Naším cieľom je dosiahnuť, aby práca, na ktorú zamestnávateľ najme 15-ročného človeka, spadala do tejto kategórie a aby povolenie inšpektorátu práce už nebolo potrebné,” uviedol poslanec z SaS.

Toto opatrenie podľa poslancov SaS má pozitívny dopad nielen na mladých, ktorí si chcú privyrobiť a získať prvé pracovné skúsenosti, ale aj na ich rodiny a podnikateľov. Zmena nezvyšuje štátne výdavky a zároveň prináša úspory. „Štát to nebude stáť nič, naopak, bude na tom ešte profitovať,” uzavrel predkladateľ.

Viac k témam: Brigáda, Letná brigáda, Mladí ľudia, novela Zákonníka práce
Zdroj: SITA.sk – Brigády s ľahkou záťažou budú môcť robiť aj 15-roční © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -