Ako hodnotíte informáciu z Českej republiky, že na trhoch V4 sa predávajú potraviny druhej kategórie?
O dvojakej kvalite potravín sa diskutuje už dlhšie obdobie. To, že má potravina odchýlky v zložení, neznamená automaticky, že je menej kvalitná. Problematiku rozdielnej kvality – respektíve možno skôr povedať rozdielov v zložení, je potrebné posudzovať individuálne. Dôvody pre rozdiely môžu byť rôzne, ak sú rozdiely v technologickom vybavení konkrétneho výrobcu, rozdiely v surovinách z lokálnych zdrojov, rozdiely v národnej legislatíve, rôzne chuťové preferencie. Pre PKS a jej členov je neprijateľné, aby sa vo výrobku s rovnakým názvom menilo zloženie s cieľom znižovania výživovej hodnoty výrobku. Názov výrobku by mal byť vyhradený pre výrobok s rovnakou receptúrou.
Pre spotrebiteľa je dôležité vedieť, že všetky potraviny uvádzané na trh sú bezpečné z pohľadu ochrany jeho zdravia a má zároveň možnosť dozvedieť sa z obalu potraviny všetky potrebné informácie, aby sa kvalifikovane rozhodol o jej kúpe. Pokiaľ jej obsah nezodpovedá označeniu, je na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR, aby vyvodila voči výrobcovi patričné sankcie, ak je spotrebiteľ zavádzaný, a také prípady PKS odsudzuje. Vždy je to však práve spotrebiteľ, ktorý môže svojou nákupnou voľbou rozhodujúcim spôsobom prispieť k tomu, aby sa v slovenských obchodoch predávali potraviny v čo najvyššej kvalite. Na Slovensku sa predávajú kvalitné potraviny a najmä, ak hovoríme o slovenských potravinách. Treba si uvedomiť, že na Slovensku totiž platia pre výrobu potravín prísnejšie normy ako iných členských štátoch EÚ.
Prečo potravinári menia zloženie v potravinách s rovnakým názvom? Nie je to klamanie spotrebiteľa?
Odlišné chuťové preferencie spotrebiteľov nemožno spochybniť a to ani v rovnakom kultúrno-spoločenskom prostredí, ak ho vztiahneme na celé územie EÚ. Chute v Stredomorí sú úplne odlišné od chutí spotrebiteľov na severe Európy, a to už len napríklad v cukrovinkách. Napríklad na severe spotrebitelia milujú chuť sladkého drievka v kombinácii s chuťou ovocia, ale výrobca so sídlom na Slovensku by s týmito cukríkmi na slovenskom trhu určite neuspel. Ďalej nemožno tiež napríklad spochybniť lokálne zdroje surovín. Na Slovensku máme v Boleráze závod, ktorý vyrába izoglukózu. Choďte sa pozrieť do obchodov do susedného Rakúska alebo aj hneď do ďalekého Nemecka. V pultoch budete vidieť množstvo potravín, v zložení ktorých si môžete prečítať „glukózo-fruktózový sirup“. Takže sa netvárme, že to je jed alebo niečo, čo sa vyskytuje v rezervácii krajín V4.
Vytvorí zriadenie webstránky o potravinách a ich zložení tlak na výrobcov? Zlepší sa kvalita potravín?
Neviem, skôr si myslím, že nie. Neviem, čo sa chce touto webstránkou dosiahnuť. Väčšina spotrebiteľov informácie o výrobku uvedené na etiketách vôbec nečíta a ak aj áno, slovenskí spotrebitelia predsa nevedia, že napríklad v susedom Rakúsku sa predáva výrobok s identickým názvom, akurát s iným zložením. Tiež si myslím, že väčšina spotrebiteľov takúto webstránku nebude navštevovať.
Myslím si, že vláda by určite nemala šetriť na nesprávnych miestach a určite by mala investovať peniaze na vzdelávanie, aby bol spotrebiteľ dostatočne motivovaný získať o potravinách čo najviac informácií a až na ich základe by si potraviny vyberal a kupoval. Pani ministerka otvorila tému dvojitej kvality potravín – povedala síce A, ale nepovedala, ako by sa mal problém – ak nejaký je, riešiť. To, že vlastne slovenských občanov priamo nabáda, aby sa vrhli na nákupy do susedného Rakúska, poškodzuje domácu ekonomiku a domácich výrobcov potravín.
Čo by bolo potrebné urobiť, aby sa situácia zlepšila?
Ak je duálna kvalita reálnym problémom, nech sa ním seriózne zaoberá Európska komisia a Európsky parlament, lebo jeho presúvanie na plecia jednotlivých štátov je len zbavovanie sa zodpovednosti, ktoré problém nevyrieši, a zároveň sa zavedie ešte väčší chaos v EÚ. Riešenie na EÚ úrovni by bolo vhodnejšie, jednoduchšie a komplexnejšie ako hľadanie čiastkových riešení na jednotlivých národných úrovniach.
- Reklama -