Neuveriteľné VIDEO „Prajem vašim ženám a deťom hroznú a dlhú smrť,“ ozýva sa v USA. Z Trumpových voličov sa stala lovná zver

    0
    Trumpovo zvolenie vyvolalo v mnohých častiach USA masívnu vlnu protestov (Autor: TASR)

    Absolútne zbytočná vlna agresie a násilia. V Amerike doznievajú nálady verejnosti po oficiálnom boji Hillary Clintonovej a napokon víťazného Donalda Trumpa.

    Kampaň oboch kandidátov bola dlhá a štvavá, pričom sa dalo predpokladať, že isté napätie po nezvolení svojho favorita možno z jedného či druhého tábora očakávať.  

    Iste, protestovať je jedna vec, no bezdôvodne napádať priaznivcov konkurenčného prezidentského nominanta… Ak teda odhliadneme od faktu, že jediným „dôvodom“ fyzického útoku sú sympatie k danému politikovi.

    V Spojených štátoch sa v posledných dňoch vyskytli prípady, keď boli napadnutí práve voliči novozvoleného republikánskeho kandidáta.

    Ukázali mu prostredník

    Ako informoval vo svojom článku britský denník The Daily Mail, newyorská polícia pátra po mužovi zhruba vo veku 30 rokov, ktorý v piatok večer vo vozni metra v mestskej štvrti Bronx začal škrtiť iného muža – belocha, ktorý mal na hlave červenú šiltovku so známym Trupovým sloganom Make America great again (Urobme Ameriku znova skvelou).

    Rovnaký článok informuje o inom prípade zo štátu Connecticut, kde dvojica páchateľov Wilson Eschevarria (32 rokov) a Anthony Hobdy (36) zmlátila v sobotu za bieleho dňa Trumpovho prívrženca, ktorý stál na nástupnom ostrovčeku, mávajúc americkou vlajkou a držiac transparent vyjadrujúci podporu svetlovlasému miliardárovi.

    Napadnutý Trumpov prívrženec povedal, že dvojica páchateľov mu z auta ukázala prostredník, na čo on reagoval slovami: Aj vám.

    Na rozdiel od prípadu z New Yorku oboch páchateľov rýchlo zadržali. Navyše ide o „známe firmy“, keďže Eschevarria aj Hobdy mali opletačky so zákonom už aj v minulosti.

    Posledné dva menované prípady zďaleka nie sú jedinými naprieč USA. Agresívnych útočníkov, ktorí si nepriali Trumpov triumf, sú desiatky, respektíve stovky.

    Máte dva mesiace na presťahovanie

    Nenávisť sa, pochopiteľne, valí aj na sociálnych sieťach. „Krásnym“ príkladom takejto nenávistnej rétoriky je napríklad status istého Charlesa Walza. Jeho dlhý komentár je plný vyhrážok, násilia a nevraživosti.

    „Všetkým mojim priateľom, ktorí žijú v červených štátoch (štáty naklonené Republikánskej strane – pozn. red.). Máte dva mesiace, aby ste sa presťahovali. A ak nás nebudete považovať za priateľov, chcem vás mŕtvych. A mŕtve chcem aj vaše ženy, manželov, deti či vnúčatá. A nielen to, prajem im hroznú a dlhú smrť,“ napísal okrem iného vo svojom šialenom odkaze Walz.

    Komentár pokračuje ďalej podobne nechutnými vyjadreniami.  

    Násilnosti zaznamenali aj v Chicagu. Šokujúce video zo západnej časti mesta West Side zobrazuje scény, kde je zhruba 50-ročný beloch – údajný Trumpov volič – vytiahnutý z auta a zbitý černošskými páchateľmi.

    Žena na videu kričí: „Volil Trumpa, volil Trumpa!“ 

     

    Scenár posledných dní s vyše týždňovým predstihom prakticky dokonale predpovedal v jednom z našich rozhovorov český vojenský analytik Lukáš Visingr.

    „Nepredpokladám, že by v prípade Clintonovej víťazstva prepukla v USA nejaká druhá občianska vojna. Áno, dokážem si predstaviť nejaké demonštrácie, možno sa pár ľudí zoberie a pôjdu robiť neporiadok uprostred Washingtonu. Myslím, že to je dosť možné, keďže atmosféra je tam poriadne vyhrotená. Na druhej strane, ak vyhrá Trump, môže nastať podobná situácia, keďže Clintonovej zástancovia pustili do sveta výroky porovnateľné s tými Trumpovými – to znamená, že jeho víťazstvu bude potrebné zabrániť za každú cenu, keďže predstavuje nebezpečenstvo. Preto si myslím, že nech už vyhrá ktorýkoľvek kandidát, bude chvíľu trvať, kým sa tie vášne upokoja, no väčšina Američanov nakoniec ten výsledok príjme a zmieri sa s tým, kto je novým prezidentom,“ vyjadril sa na margo možných občianskych nepokojov, respektíve agresívneho správania jednotlivcov Visingr.

    Celý rozhovor TU.

    - Reklama -